Protest na bijzetting vroegere Filipijnse president op Heldenkerkhof Manilla

Protest na bijzetting vroegere Filipijnse president op Heldenkerkhof Manilla

Na de onverwachte bijzetting met militaire eer van de vroegere Filipijnse president Ferdinand Marcos op het Heldenkerkhof in een voorstad van Manilla is in de hoofdstad en elders op de archipel protest uitgebroken. Vorige week gaf het Filipijnse Hooggerechtshof groen licht voor het voornemen van huidig president Rodrigo Duterte om het stoffelijk overschot van Marcos naar het Heldenkerkhof te laten overbrengen. Dat is een begraafplaats waar enkel militairen, helden en martelaren van de Filipijnen rusten.

Dit gebeurde bijna zonder voorafgaandelijke aankondiging tijdens een ceremonie in besloten kring. Aanwezig waren zijn weduwe en Congreslid Imelda Marcos, hun kinderen en kleinkinderen. Het stoffelijk overschot was rechtstreeks per vliegtuig naar het kerkhof overgebracht vanuit de noordelijke styad Laoaq, aldus plaatselijk politiehoofd Oscar Albayalde. Na de begrafenis brak er protest los op meerdere plaatsen in het land. “Marcos is geen held”, luidde het onder meer. Tegenstanders hadden vooraf al geargumenteerd dat de vroegere potentaat het niet verdient om als held begraven te worden.

Marcos en zijn vrouw Imelda hadden in hun 20 jaar aan de macht (1965-1986) de Filipijnen leeggeroofd en miljarden dollars weggesluisd naar het buitenland. Ze werden in 1986 uit het land verjaagd. Ferdinand Marcos stierf in 1989 in ballingschap op Hawaï. Imelda keerde in 1991 terug.

bron: Belga