Ministerraad keurt nieuw masterplan Gevangenissen en Internering goed

Ministerraad keurt nieuw masterplan Gevangenissen en Internering goed

Naast Paifve komt er ook in Waver een Forensisch Psychiatrisch Centrum voor geïnterneerden onder de taalgrens. Dat blijkt uit het nieuwe Masterplan Gevangenissen en Internering dat de federale ministerraad heeft goedgekeurd. Wat dat hele plan zal kosten en hoeveel daarvan voor de overheid is, valt door de combinatie van publieke en private financiering nog niet te zeggen. Het nieuwe masterplan – een update van de plannen van vorige regeringen – kreeg in mei al groen licht van het kernkabinet, toen cipiers al wekenlang weigerden weer aan het werk te gaan. Het omvat de bouw of vernieuwing van 1.432 plaatsen, aangevuld met 860 bijkomende plaatsen voor geïnterneerden. Als alles rond is, moet ons land plaats hebben voor 10.568 gedetineerden en 1.066 geïnterneerden.

Het totale prijskaartje kan het kabinet van Justitieminister Koen Geens (CD&V) nog niet voorspellen, aangezien de overheid voor verschillende sites beroep zal doen op publiek-private samenwerking. Voor de renovatie van Merksplas en de uitbreidingen in Jamioulx, Ieper en Ruiselede betaalt betaalt de overheid wel zelf de volle pot, samen 175 miljoen euro.

Voor de andere instellingen wordt ook naar private middelen gezocht. Denk onder meer aan de nieuwe gevangenissen in Leopoldsburg en Vresse-sur-Semois, de vervanging van het arresthuis van Lantin door sites in Lantin en Verviers en de nieuw te bouwen inrichtingen voor geïnterneerden in Waver en Paifve.

Daarnaast blijft de regering inzetten op de bouw van de gevangenissen in Haren, Dendermonde en Antwerpen. Het FPC in Antwerpen zal begin volgend jaar openen.

Geens en zijn collega’s Jan Jambon (N-VA) en Maggie De Block (Open Vld) beklemtonen dat het masterplan uitgaat van een totaalvisie. De nieuwe en gerenoveerde gevangenissen en FPC’s worden gecombineerd met een actief terugkeerbeleid, transitiehuizen voor een vlottere terugkeer naar de maatschappij, minder voorlopige hechtenissen in de cel en een ruimer arsenaal aan alternatieve straffen. Doel blijft het aantal gevangenen duurzaam onder de tienduizend te brengen.

bron: Belga