Miljoenenschikking in de maak in rechtszaak rond “Trump University”

Miljoenenschikking in de maak in rechtszaak rond
Miljoenenschikking in de maak in rechtszaak rond "Trump University"

De Amerikaanse president-elect Donald Trump staat op het punt een schikking van 20 tot 25 miljoen dollar te treffen in de groepsvordering die tegen hem werd ingesteld door studenten van de vroegere “Trump University”. Dat berichten de New York Daily News en Bloomberg op basis van een anonieme bron, tien dagen voor de start van het proces. Met de deal, die volgens de bron al vandaag zou kunnen worden bekendgemaakt, zou niet alleen de class action tegen Trump van de baan zijn, maar ook een burgelijke procedure wegens fraude die door de procureur-generaal van New York, Eric Sneiderman, werd aangespannen.
De groepsvordering werd in 2010 ingesteld door misnoegde studenten van de “Trump University”. Ze voelden zich bedrogen omdat ze 35.000 dollar betaalden om vastgoedgeheimen van Trump te leren, terwijl de school niet geaccrediteerd was. Volgens de studenten had Trump, die 92 procent van de universiteit bezit, controle over alle grote beslissingen. Trump heeft dat altijd ontkend, en verklaarde dat hij mensen in dienst had om de universiteit te leiden.

Het begin van de rechtszaak is gepland voor 28 november. De advocaten van Trump hadden gevraagd om de zaak uit te stellen tot volgend jaar omdat de nieuwe president de machtsoverdracht van 20 januari moet voorbereiden en omdat het in Trumps nadeel zou zijn mocht hij niet kunnen getuigen. Vorige week raadde federaal rechter Gonzalo Curiel, die bevoegd is voor het dossier, dan maar aan om een schikking te treffen.
Over die Curiel verklaarde Trump in juni nog dat hij partijdig is omdat hij een Mexicaanse achtergrond heeft, een uitspraak die tot veel ophef leidde.

Bron: Belga