Japanse walvisvaarders naar Antarctica vertrokken

Japanse walvisvaarders naar Antarctica vertrokken
Japanse walvisvaarders naar Antarctica vertrokken

Twee Japanse walvisvangstschepen zijn naar Antartica vertrokken om daar op de zoogdieren te jagen uit wat Tokio wetenschappelijk oogpunt noemt. Ecologisten denken er anders over. De 724 ton wegende Yushin Maru en de Yushin Maru 2 (747 ton) verlieten de zuidwestelijke haven van Shimonoseki met de ambitie 333 dwergvinvissen te vangen, aldus een hoge ambtenaar van het Agentschap voor Visserij. “Het onderzoek (op de walvissen) beoogt wetenschappelijke informatie in te winnen over de zoogdieren en het mariene ecosysteem, in de hoop zo snel mogelijk de commerciële walvisvaart te kunnen hervatten”.

Maar meerdere landen en tegenstanders van de walvisvangst zeggen dat Japan een uitzondering op het van 1986 daterende moratorium op de jacht misbruikt. Talrijke deskundigen zeggen dat de noden voor het onderzoek niet het jaarlijks doden van honderden walvissen rechtvaardigt. Het Japanse Agentschap voor de Visserij verzekert dat er voor het ogenblik geen andere oplossing dan doden ten behoeve van de wetenschap is en dat Japan er een probeert te vinden.

In 2014 heeft het Internationaal Strafhof Japan veroordeeld. Het vond dat Tokio onder het mom van wetenschap commercieel op walvissen jaagt.

De Japanse walvisvaarders zijn daarom tijdens het seizoen 2014/2015 niet uitgevaren. Het jaar daarop waren ze wel weer actief in het Zuidpoolgebied, daarbij 333 van de zoogdieren ombrengend. De radicale milieuorganisatie Sea Shepherd heeft al aangekondigd weer obstructie te zullen voeren.

De twee uitgevaren schepen zullen zich voegen bij twee andere walvisvaarders en het moederschip Nisshin Maru, goed voor een vloot met 185 opvarenden.

Bron: Belga