Emancipatieprijs voor vluchtelingenproject van CirQ op Gentse Feesten

Emancipatieprijs voor vluchtelingenproject van CirQ op Gentse Feesten

CirQ, het collectief dat jaarlijks op de Gentse Feesten maatschappelijke problemen op een humoristisch-kritische wijze aanpakt, wint met de productie “Refu Interim” de Emancipatieprijs van de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM). Ook Safia Marzouki (Vrouwen in Beweging/Asteria) en een mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke moslimjuristen (Karamah) werden in de bloemetjes gezet op de twintigste verjaardag van de vereniging.
CirQ werkte in de aanloop naar de Gentse Feesten maandenlang samen met tientallen vluchtelingen om tot het festival “BataHlan” te komen. En nog steeds zijn er wekelijks vluchtelingen op pad als acteur of technieker voor de vzw. De organisatie wil op termijn haar werking duurzaam maken en blijvend samenwerken met vluchtelingen.
Safia Marzouki is al jaren actief voor “Vrouwen in Beweging” en organiseerde tal van multiculturele activiteiten voor en door vrouwen. Ook als actief lid bij “Asteria” probeert ze te werken aan diversiteit, een betere afstemming van verschillende culturen en gemeenschappenen het verbeteren van het imago van die groepen.
Via het project “Peaceful lives” leidde vrouwelijke moslimjuristen van de mensenrechtenorganisatie “Karamah EU” professionele hulpverleners, vrijwilligers en lokale actoren op in familiale bemiddeling in Belgische moslimgemeenschappen. Met het project wil Karamah moslimvrouwen helpen emanciperen.
Er werden dit jaar drie winnaars gekozen omwille van het hoge aantal nominaties (26) voor de prijs, normaal worden er twee winnaars in de bloemetjes gezet.

bron: Belga