Daniel Termont voorzitter van Europees stedennetwerk Eurocities

Daniel Termont voorzitter van Europees stedennetwerk Eurocities

In Milaan is de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) vandaag verkozen tot voorzitter van het Europese stedennetwerk Eurocities. Dat beslisten zowat 400 ambtenaren en politici uit de 139 grootste steden van Europa tijdens de jaarlijkse vergadering van Eurocities, meldt de stad Gent. Voor de Gentse burgemeester Termont spelen steden een bijzondere rol in de uitdagingen waar Europa tegenaan kijkt, onder meer op vlak van migratie, mobiliteit en werk. Met het voorzitterschap kan de stad nog sterker wegen op de Europese agenda, klinkt het.
In zijn toespraak pleitte Termont ervoor om opnieuw te focussen op het hoger doel, namelijk een sociale, culturele en politieke integratie. Europa wordt ook best van onderuit herdacht, zei Termont. “Als burgemeesters weten we dat democratie van onderop wordt opgebouwd. Wij vertegenwoordigen miljoenen geëngageerde burgers van steden waar de overheid nog altijd werk en solidariteit geen loos begrip is”, klonk het. Hij riep zijn collega’s ook op om vooral niet te besparen op internationale samenwerking. “In crisistijd heeft men de spontane neiging zich terug te plooien, terwijl er vandaag net meer nood is aan samenwerking, ook grensoverschrijdend.”

De Gentse burgemeester (her)lanceerde ook enkele voorstellen, zoals nadenken over een soort van “senaat der regio’s”, de organisatie van een stadsfestival van de Europese democratie of het stimuleren van bijzondere internationale samenwerkingen.
De burgemeesters uit het netwerk lanceren tot slot een open brief waarin ze zeggen de krachten te willen bundelen. Ze willen, samen met de Europese politieke instellingen, werk maken van een Europa “waar burgers zich veilig en beschermd voelen, zich gehoord voelen, waar ze een degelijk job kunnen vinden, en op een gezonde en aangename plek kunnen wonen”.
Eurocities viert dit jaar zijn dertigjarig bestaan en stelde een boek voor met ideeën van Europese auteurs over hun stad van de toekomst.

bron: Belga