Andy Murray als groepswinnaar naar halve finales Masters

door
Belga
Leestijd 2 min.

's Werelds nummer een Andy Murray heeft zich vrijdag in de O2 Arena in Londen als groepswinnaar voor de halve finales van de ATP World Tour Finals geplaatst. In zijn derde groepswedstrijd nam de 29-jarige Schot in 1 uur en 26 minuten met 6-4 en 6-2 de maat van de Zwitser Stan Wawrinka (ATP-3). Eerder had Murray ook de Kroaat Marin Cilic (ATP-7) en de Japanner Kei Nishikori (ATP-5) verslagen. Die laatste neemt het vrijdagavond nog op tegen Cilic, maar is door de nederlaag van Wawrinka nu al zeker van zijn plaats bij de laatste vier.

In de halve finales treft Murray zaterdag de Canadees Milos Ranic (ATP-4) en neemt Nishikori het tegen de Serviër Novak Djokovic (ATP-2) op. In de onderlinge confrontaties leidt Murray met 8-3 tegen Raonic en op hardcourt met 4-2. De laatste zege van Raonic dateert bovendien al van maart 2014. Dit jaar stonden de twee al vijf keer tegenover elkaar. Het jongste duel, in augustus in de halve finales in Cincinnati, werd door Murray vlot met tweemaal 6-3 gewonnen. Djokovic kan tegen Nishikori eveneens uitstekende adelbrieven voorleggen. In twaalf duels verloor hij slechts twee keer van de Japanner en de laatste keer gebeurde hem dat in de halve finales van het US Open 2014. Op hardcourt is de stand 6-2. Net als Murray versloeg Djokovic zijn volgende tegenstander dit jaar al vijf keer, de laatste keer eind juli in de finale van het Canadees Open in Toronto met 6-3 en 7-5.

Murray kon de ATP Finals nog niet op zijn palmares brengen. Bij zeven eerdere deelnames schopte de olympische kampioen het nooit verder dan de halve finales. De voorbije twee jaar ging hij er in de groepsfase uit. Djokovic won de jongste vier edities van het toernooi met de beste acht spelers van het seizoen en was in 2008 al een eerste keer de beste. Een zesde zege zou hem op gelijke hoogte van recordhouder Roger Federer brengen. Nishikori staat bij zijn derde deelname voor de tweede keer in de halve finales. In 2014 werd hij daarin uitgeschakeld door Djokovic. Raonic neemt nog maar voor de tweede keer aan de seizoensfinale deel. In 2014 slaagde hij er niet in een wedstrijd te winnen.

bron: Belga