Vijf cultuurtips om de verveling te verdrijven

freddy-on-ice
Foto R.V.
Foto R.V.
Foto R.V.

Verhaeren verbeeld tot 15 januari in Gent
Het Museum voor Schone Kunsten kijkt door de ogen van de internationaal geroemde dichter en kunstcriticus Emile Verhaeren naar de kunstenaars van zijn tijd. En die tijd, dat is het politiek woelige en artistiek vruchtbare fin de siècle, op de grens tussen traditie en een radicaal nieuwe, moderne kunst. Maak dankzij Verhaeren kennis met het clubje van Fernand Khnopff, James Ensor en Auguste Rodin – niet van de minsten.

 

 

 

robert-filliou
Foto R.V.

Robert Filliou tot 22 januari in Antwerpen
“Kunst is wat het leven interessanter dan kunst maakt.” Het is eentje om boven je bed te hangen, en hij komt van Robert Filliou, een onterecht minder bekende kunstenaar die zijn creatieve hoogtepunt kende in de jaren 1960-1970, de Fluxus-hoogdagen. Filliou is een van de sleutelfiguren van de experimentele kunst uit de tweede helft van de 20ste eeuw, en zijn installaties zijn vaak een combinatie van kunstwerk en filosofisch concept.

 

freddy-on-ice
Foto R.V.

 

Freddy On Ice zaterdag 19 november in Ronse
Die Freddy De Vadder lijkt sowieso al geen al te stabiele mens, en nu begeeft hij zich nog op glad ijs ook.  De Vadder, oftewel Bart Vanneste, werd bekend na een opgemerkte passage in het Studio Brussel-programma ‘Studio Kafka’. In Freddy On Ice neemt de besnorde comedian je mee langs zijn eigen leven, en dat wordt een glibberig rondje vol uitschuivers en valpartijen. ‘Bevergem’, maar dan live… Als daar maar geen ongelukken van komen.

 

kunstendag-voor-kinderen
Foto R.V.

 

Kunstendag voor Kinderen op zondag 20 november op diverse locaties
Mama’s en papa’s: kruis 20 november aan als een hoogdag in je agenda, want die dag staan kunst en cultuur voor families centraal. Of je nu hele jonge snuitertjes in huis hebt of beginnende pubers – in talloze cultuurhuizen kunnen ze terecht voor voorstellingen, workshops, concerten of speurtochten. Er zijn opvallend veel dansvoorstellingen – dans voor kinderen is helemaal in – en muziek en muziektheater doen het sowieso altijd goed. Het Gentse stadstheater NTGent doet heel erg zijn best met een heuse week vol activiteiten voor kinderen.

 

 

Foto Benvis and his Rockets
Foto Benvis and his Rockets

10 jaar Radio Modern! op zaterdag 19 november in Leuven
Het beproefde recept van Radio Modern blijft ook na tien jaar niet te kloppen: een middag vol swingjazz en andere dansbare tunes, volledig in de stijl van toen. Dames die onzeker zijn over de juiste make-up hoeven niet te vrezen: in het beauty boudoir helpen de dames van Radio Modern (de ‘Modernettes’) je met rougekwast en lippenstift op het juiste spoor. Nog even een snapshot in de Photomatique – een grappig fotodecor uit de tijd – en je bent helemaal klaar voor de dansvloer.