“België wordt stilaan een echt bobsleeland”

Belga / V. Beyen

Dit seizoen treden er geen twee, maar drie Belgische teams aan in de Wereldbeker. Meerkampster Sara Aerts is de nieuwste aanwinst van de Belgian Bullets, die barsten van ambitie. “Op de Winterspelen mikken we op een medaille.”

Aerts komt de Belgian Bullets versterken op vraag van Hanna Mariën, net als zij een ex-atlete. Mariën trad op de vorige Olympische Winterspelen nog aan als remster, maar ondertussen is ze voorzitster van de Belgische Federatie voor Bobslee en Skeleton.

“Toen ze me deze zomer de vraag stelde, moest ik geen twee keer nadenken”, zegt Aerts. “Door een achillespeesblessure zag ik mijn laatste kans op deelname aan de Zomerspelen in Rio in rook opgaan. Ik kon dus wel een nieuwe uitdaging gebruiken. Het profiel van remster lijkt veel op dat van een sprintster, dus dat moet me liggen. Na enkele intensieve trainingsweken zie ik het helemaal zitten.”

Drie ploegen in Wereldbeker

Door de nieuwste aanwinst telt België dit seizoen geen twee, maar drie ploegen in de Wereldbeker. “We worden stilaan een echt bobsleeland”, merkt pilote Elfje Willemsen op. “Er staat namelijk nog meer jong talent te trappelen.”

Voorlopig heeft Aerts de overstap naar het bobsleeën alvast goed verteerd. Zo liet ze in haar eerste wedstrijden in de Europa Cup al knappe resultaten optekenen. Zowel in Sigulda als in Königssee haalde ze meteen het podium.

Dat laatste is ook de ambitie voor de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. “We hebben de baan daar al eens mogen testen en die ligt ons duidelijk”, blikt Willemsen vooruit. “Het is één van onze favoriete banen en we gaan dan ook vol voor een medaille. Eigenlijk gaat onze ambitie zelfs nog verder. We willen met minstens twee Belgische sleeën in de top acht eindigen. Ook pilote An Vannieuwenhuyse zet immers heel sterke tijden neer.”