Retrovision: van eenvoudige discman naar heuse alleskunners

We staan er niet vaak bij stil, maar de technologische vooruitgang was fenomenaal het afgelopen decennium. Vandaag de dag kan je via je smartphone even in de koelkast kijken, terwijl je die seconden later aanwendt om de Smart TV aan te sturen. Om de revolutie in de verf zetten, kijken we hoe de toestellen die vijftien jaar geleden state-of-the-art waren, vandaag hopeloos voorbijgestreefd zijn door hun opvolgers.

De millenniumwisseling

sony_cd_walkman_d-e330Begin deze eeuw was de opkomst van persoonlijke hardware een feit: computers veroverden stilletjes aan hun plek in de woonkamer, walk- en discmans waren ingeburgerd in het straatbeeld en de opkomst van de gsm stond ook in stevige kinderschoenen.

Toegegeven, voor hun tijd waren deze producten behoorlijk indrukwekkend, maar doorgaans blonken ze vooral uit in één enkele taak. Wie bijvoorbeeld tijdens het pendelen een spelletje wou spelen, maar tegelijkertijd naar muziek wou luisteren, moest zowel een discman als een Gameboy meezeulen. Hoewel sommige gsm’s al een eenvoudige game, zoals Snake, aanboden, bleef het doorgaans beperkt. Opslagruimte voor 250 nummers en een honderdtal berichten op diezelfde gsm is vandaag de de dag behoorlijk beknopt. De PDA wist al aardig wat functies te combineren, maar de dure technologische agenda’s bleven meestal binnen zakelijke kringen.

The next generation

pdaGaandeweg werden meer en meer functies geïntegreerd in de allerlei toestellen. Zo kregen gsm’s een fotocamera’s internettoegang, konden meer en meer muziekspelers ook radiosignalen opvangen … Eind jaren 90 hadden onder andere Ericsson en Nokia al pogingen gewaagd om de PDA te vereenzelvigen met de opkomst van mobiele telefonie, maar dat leverde vooral erg omvangrijke apparaten op. Hoewel de term smartphone al valt, is het nog even wachten op het toestel zoals we dat vandaag kennen.

Smart home

galaxy-s7_gallery_left_blackDe smartphonemarkt schiet in gang in gang in 2007 en sindsdien is de slimme gsm niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken. De apparaten zitten tegewoordig aan de top hun kunnen: een smartphone vandaag de dag stelt je in staat om video’s te bekijken, kwalitatieve foto’s te schieten, muziek te luisteren, op het internet te surfen, mails en social media te checken, de weg te vinden … Maar een sterke alleskunner is voor globaal marktleider Samsung nog niet genoeg.

Toestellen als de Galaxy S7 en S7 Edge beschikken over knappe specificaties: een kristalhelder HD-scherm, een camera die zelfs bij weinig licht gedetailleerde foto’s trekt, water- en stofbestendig, een krachtige proces die virtual reality mogelijk maakt… .

Daar blijft het zelfs niet bij: smarthpones zijn het kloppend hart van een smart home, waarin alle toestellen onderling communiceren via het wifi-netwerk. Zo is het mogelijk om via je smartphone YouTube-filmpjes te bekijken op je Smart-TV. Of je wasmachine op het werk inschakelen, zodat die klaar is wanneer je thuiskomt en je vochtige kleren niet urenlang in de trommel liggen. Dankzij de smart home-omgeving kan je zelfs de Powerbot-stofzuiger instructies geven om het huis schoon te maken, terwijl jij aan de andere kant van de wereld vertoeft. Deze evolutie is nog volop aan de gang, maar het ziet ernaar uit dat de smart home een comfortabel huis zal zijn!

Meer weten? Zet je ontdekkingstocht voort op Discover.

161019_samsung_s7_700x300_nl