Vlaamse huisarts krijgt ‘buddy’

Vlaamse huisarts krijgt 'buddy'

Huisartsen zijn erg kwetsbaar voor burn-out, verslaving en depressie. Toch zetten ze zelf zelden de stap naar de dokter. Om de drempel te verlagen, kunnen ze voortaan terecht bij een ‘co-arts’: een collega die klankbord speelt. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag. Artsen moeten niet alleen voor hun patiënten zorgen, maar ook voor elkaar. Dat is in een notendop de filosofie achter de ‘co-artsen’. Wat een dik jaar geleden in Antwerpen als een pilootproject begon van Domus Medica en artsenhulpvereniging Doctors4Doctors (D4D), wordt begin volgend jaar over de huisartsenkringen in heel Vlaanderen uitgerold.

Eén of twee huisdokters per kring kunnen zich aanbieden voor de opleiding tot co-arts. Ondertussen volgden 31 huisdokters een opleiding tot co-arts: dokters die hun collega’s bijstaan als die het moeilijk hebben, als werk en privé niet in evenwicht zijn, de burn-out op de loer ligt of er verslaving in het spel is.

“Het doel is om een groep huisartsen samen te stellen die voor hun collega’s een lokaal aanspreekpunt kunnen zijn. Zij zullen voor een hechter netwerk zorgen”, zo verwoordt Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) het.

bron: Belga