Turkse opposanten protesteren tegen Erdogan

Turkse opposanten protesteren tegen Erdogan

Een tweeduizendtal Turkse opposanten is in Brussel op straat gekomen tegen het regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De betogers verzamelden rond 10.00 uur aan het Noordstation, en trokken daarna verder richting Europese wijk. Tijdens de optocht kwam het tot enkele kleine schermutselingen met aanhangers van het Turkse staatshoofd. Een persoon raakte daarbij lichtgewond in het aangezicht, zo meldt de Brusselse politie. De betoging werd georganiseerd door de pro-Koerdische partij HDP, in samenspraak met verschillende andere Turkse minderheden. Er was ook een delegatie van N-VA, met onder meer Pol Van Den Driessche en Mark Demesmaeker aanwezig.

De manifestanten zijn momenteel verzameld in de buurt van het Schumanplein, waar verschillende kopstukken toespraken houden. Ook Demesmaeker sprak de betogers toe. Hij riep de Europese Commissie en voorzitter Juncker op economische sancties op te leggen aan Turkije, en haalde uit naar het “blinde en brutale geweld van Erdogan tegen de Koerden”.

Het einde van de betoging is voorzien rond 16.00 uur. Het stuk van de Wetstraat tussen het Schumanplein en het Jubelpark, alsook de Blijde Inkomstlaan, blijven tot die tijd afgesloten voor het verkeer.

bron: Belga