Premier Michel hoopt dat klaarheid in dossier Kazachgate kan worden gebracht

Premier Michel hoopt dat klaarheid in dossier Kazachgate kan worden gebracht

Het spreekt voor zich dat de regering bereid is tot samenwerking indien dat nodig is om klaarheid te scheppen in het dossier rond de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev. Dat heeft premier Charles Michel donderdag in de Kamer verklaard. Hij hoopt dat het mogelijk zal zijn, zonder enige ambiguïteit, opheldering te brengen. Premier Michel werd donderdag tijdens het vragenuurtje door de verschillende Franstalige oppositiepartijen aan de tand gevoeld over “Kazachgate”. In het dossier is ook de naam van zijn partijgenoot en voormalig Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) gevallen. Volgende week moet De Decker zich bij zijn partij verantwoorden. Hijzelf ontkent lobbywerk te hebben verricht.

Volgens onthullingen in de media zou De Decker op het kabinet van toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck samen met Chodievs advocaat Catherine Degoul bemiddeld hebben om de zogenaamde afkoopwet (de verruimde minnelijke schikking) zo snel mogelijk door het parlement te loodsen. De druk om die afkoopwet erdoor te krijgen zou er via Frankrijk zijn gekomen. In ruil voor de verkoop van twee miljard euro materieel van Frankrijk aan Kazachstan zouden mensen uit de omgeving van voormalig president Nicolas Sarkozy hun invloed aangewend hebben.

“De scheiding der machten is een essentieel principe om het democratisch karakter van onze instellingen te verzekeren”, benadrukte premier Michel. Hij wilde zich niet uitspreken over de vraag van de oppositie naar een onderzoekscommissie. “Ik heb respect voor de scheiding der machten. Het is daarom niet aan mij om als chef van de regering te zeggen met welke instrumenten het parlement haar controletaak moet uitvoeren”, luidde het.

bron: Belga