Obama en Merkel praatten drie uur lang achter gesloten deuren

Obama en Merkel praatten drie uur lang achter gesloten deuren

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) gaf woensdagavond de aftrap van de afscheidstournee van uittredend president Barack Obama. Tijdens een privédiner van bijna drie uur bespraken de twee de huidige politieke toestand. Obama en Merkel dineerden in hotel Adlon, waar Obama nog tot vrijdag zal verblijven met zijn delegatie, wanneer zijn bezoek aan Duitsland erop zit.
Hun ontmoeting duurde tot ongeveer 22.30 uur, maar over de precieze inhoud van hun gesprek werd niets bekendgemaakt. Vermoedelijk bespraken Merkel en Obama de machtswissel in januari, wanneer de Republikein Donald Trump het roer van Obama zal overnemen.
Eerder woensdag verschenen delen van een gastbijdrage van Obama en Merkel online, die vrijdag zal verschijnen in het Duitse tijdschrift WirtschaftsWoche. Daarin verdedigen ze de transatlantische samenwerking en de vrijhandel, en roepen ze de Duitsers en de Amerikanen op om de globalisering vorm te geven conform hun waarden.
Obama en Merkel nemen in de verdediging op van het TTIP-verdrag, het controversiële handelsverdrag tussen de Europese Unie en de VS waarover al maanden onderhandeld wordt.
Hun boodschap is ongetwijfeld ook bedoeld voor Donald Trump, die in zijn campagne zei dat de vrije handel de Amerikaanse industrie en werkgelegenheid schade toebrengt.
“Het is duidelijk dat zowel Duitse als Amerikaanse werknemers, werkgevers, consumenten en landbouwers voordeel halen uit het TTIP”, zo klinkt het. “We zijn sterker als we samenwerken. De wereldeconomie groeit sneller dan ooit, en de mondiale uitdagingen waren nog nooit zo groot. Daarom is samenwerking belangrijker dan ooit tevoren.”
Na de informele ontmoeting van woensdag wordt Obama donderdagnamiddag officieel ontvangen door Merkel op de kanselarij.

bron: Belga