IOC sanctionneert opnieuw zestien atleten na hertests

IOC sanctionneert opnieuw zestien atleten na hertests

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft opnieuw zestien atleten gestraft na het hertesten van hun dopingtests op de Olympische Spelen in 2008 in Peking. Dat meldde het IOC donderdag. Alle betrapte atleten worden gediskwalificeerd en verliezen hun resultaten. Bij de betrokken atleten zijn tien medaillewinnaars. Dat zijn de Russische gewichtheffers Khadzhimurav Akkaev (brons in de categorie -94 kg) en Dmitry Lapikov (brons in de categorie -105 kg), de Kazachse gewichthefsters Irina Nekressova (zilver in de categorie -63 kg) en Mariya Grabovetskaya (brons in de categorie +75 kg), de Oekraïnse gewichthefster Natalya Davydova (brons in de categorie -69 kg), de Russische worstelaar Khasan Baroev (zilver in de categorie -120 kg), de Azerbeidzjaanse worstelaar Vitaliy Rahimov (zilver in de categorie -60 kg), de Kazachse worstelaar Asset Mambetov (brons in de categorie -96 kg), de Oekraïnse polsstokspringer Denis Yurchenko (brons) en de Griekse hink-stap-springster Chrysopiyi Devetzi (brons).

Daarnaast werden ook Kazachse gewichtheffer Vladimir Sedov (vierde plaats in de categorie -85 kg), de Azerbeidzjaanse gewichtheffer Nizami Pashayev (vijfde plaats in de categorie -94 kg), de Wit-Russische gewichthefster Iryna Kulesha (vierde plaats in de categorie -75 kg), de Russische hoogspringster Elena Slesarenko (vierde plaats), de Oekraïnse hoogspringster Vita Palamar (vijfde plaats) en de Kazachse gewichthefster Maya Maneza (uiteindelijk niet deelgenomen in de categorie +63 kg) positief bevonden.

Eerder op donderdag maakte het Kazachse Olympisch Comité al bekend dat drie medaillewinnaars (Asset Mambetov, Irina Nekressova en Mariya Grabovetskaya) uit dat land met terugwerkende kracht gediskwalificeerd zijn en hun medailles moeten inleveren.

bron: Belga