Europees Commissievoorzitter Juncker behoudt vertrouwen in eurocommissaris Oettinger

Europees Commissievoorzitter Juncker behoudt vertrouwen in eurocommissaris Oettinger

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker behoudt het vertrouwen in eurocommissaris Günther Oettinger. Dat heeft de woordvoerder van Juncker donderdag bevestigd. Oettinger ligt onder vuur omdat hij een verplaatsing naar Boedapest maakte met de privéjet van een zakenman die nauwe banden heeft met het Kremlin. “Ja”, zo luidde het antwoord van de woordvoerder op de vraag of de Commissie het vertrouwen behoudt in Oettinger. De Duitse eurocommissaris, die zich onlangs nog moest verontschuldigen voor omstreden uitlatingen aan het adres van Chinezen en Walen, zit opnieuw in het defensief nu deze week bekendraakte dat hij in mei naar Hongarije was gevlogen aan boord van de privéjet van Klaus Mangold, een Duitse zakenman die goede banden heeft met Moskou.

Volgens sommige kritikasters overtrad Oettinger daarmee de regel dat eurocommissarissen geen geschenken van meer dan 150 euro in ontvangst mogen nemen. Oettinger stelt dat hij was uitgenodigd door de Hongaarse regering om deel te nemen aan een conferentie. Omwille van agendaproblemen kon hij enkel op tijd zijn voor een ontmoeting met premier Viktor Orban door in te gaan op het aanbod van Boedapest om het vliegtuig van Mangold te nemen, die eveneens naar Hongarije afreisde.

De Hongaarse regering bevestigde intussen de reisomstandigheden van Oettinger en verzekerde ook dat zij de kosten heeft gedekt. De woordvoerder van de Commissie onderstreepte dat het wel vaker gebeurt dat eurocommissarissen reizen op kosten van een regering die hen uitnodigt. “Dat is geen belangenvermenging”, luidde het. Oettinger had bij de Europese instellingen geen officiële melding gemaakt van de reis met Mangold, maar de regels over het transparantieregister zijn volgens de zegsman enkel van tel bij een ontmoeting in het kader van hun bevoegdheidsdomein.

Oettinger is momenteel bevoegd voor de Digitale Agenda, maar Juncker heeft de Duitser naar voren geschoven om de begrotingsportefeuille over te nemen van de vertrekkende Kristallina Georgieva. Daarvoor moet Oettinger binnenkort een hoorzitting afwerken in het Europees Parlement.

bron: Belga