Door de wind, door de regen

Door de wind

Vandaag is het meestal zwaarbewolkt en krijgen we opnieuw perioden van regen of buien. In het noorden van het land is het de eerste uren nog grotendeels droog. De maxima liggen tussen 7 graden in Hoog-België en 10 of 11 graden, lokaal 12 graden, in het westen en het centrum van het land. De zuidwestelijke wind waait eerst matig, na de middag toenemend tot vrij krachtig met rukwinden die tegen het eind van de dag kunnen oplopen tot 60 à 70 km/u. Dat meldt het KMI. In de avond en de komende nacht gaat het vanaf het westen harder en soms langdurig regenen. Op vele plaatsen en vooral in het oosten kan er meer dan 10 l/m² vallen. Tegen het eind van de nacht wordt het in het westen wisselvallig met buien die kunnen gepaard gaan met onweer. Ook in de Ardennen is er later in de nacht kans op onweer. De zuidwestenwind trekt verder aan en wordt vrij krachtig tot krachtig met rukwinden tot 70 à 80 km/u, op de Ardense hoogten later zelfs meer dan 90 km/u. De minima liggen tussen 6 en 9 graden.

Morgenochtend sleept nog een regenzone over de oostelijke helft van het land. Vooral ten zuiden van Samber en Maas kan er nog veel regen vallen, die gepaard gaat met rukwinden tot 90 km/u, later overdag zijn er rukwinden tot 60 km/u mogelijk. In het westen zijn er ’s ochtends al opklaringen. Maar er komen buien tot ontwikkeling, die aan zee kunnen vergezeld zijn van een donderslag. Geleidelijk verlaat de regenzone het land en spreiden de buien zich uit naar het oosten. De wind waait matig tot vaak vrij krachtig uit zuidzuidwest tot zuidwest met rukwinden tot 60 km/u. Aan zee waait het krachtig tot zeer krachtig met rukwinden tot 70 km/u. ’s Ochtends liggen de temperaturen tussen 7 graden in Hoog-België en 9 graden aan zee. In de loop van de dag wordt het frisser en ’s namiddags liggen de temperaturen tussen 4 en 8 graden.

Zaterdag wisselen opklaringen af met zwaarbewolkte perioden met buien. Aan zee is een donderslag niet uitgesloten. De maxima liggen rond 4 graden in Hoog-België en rond 8 of 9 graden in Vlaanderen. De wind waait matig tot vrij krachtig uit zuid tot zuidwest.

Zondag wordt een onstuimige dag met veel regen en wind. De wind waait vrij krachtig tot krachtig uit het zuiden en later uit het zuidwesten tot het westen, met rukwinden in de buurt van 100 km/u. Op zee gaat het naar alle waarschijnlijkheid stormen. De maxima liggen rond 10 graden.

Maandag zijn er afwisselend zonnige perioden en buien. Geleidelijk neemt de bewolking toe en in de loop van de namiddag of avond gaat het regenen. De maxima liggen rond 11 graden, bij een zwakke en later matige wind uit zuid tot zuidoost.

Dinsdag en woensdag is er kans op buien, met tussendoor mooie, zonnige momenten. In het oosten van het land blijft het bewolkt met perioden van regen. De maxima liggen rond 11 graden. De wind waait meestal matig uit het zuiden tot het zuidwesten.

bron: Belga