Deel van slachtoffers Farc steunt nieuw Colombiaans vredesakkoord

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een groep van slachtoffers van de guerillabeweging Farc heeft donderdag zijn steun uitgesproken voor het nieuwe vredesakkoord in het Zuid-Amerikaanse land, dat zaterdag werd bereikt door beide partijen. De slachtoffers pleiten ervoor het akkoord snel in werking te laten treden om zo een einde te maken aan het vijftig jaar durende conflict. Andere slachtoffers hebben zich dan weer tegen het akkoord gekeerd. "We denken niet dat dit het beste akkoord wordt, maar het is een optie voor ons om beter te leven", aldus Yuli Palacios van Pacipaz, een alliantie van organisaties die de zwarte en inheemse gemeenschappen in Colombia vertegenwoordigt. Tijdens de persconferentie van donderdag, waar ook de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten in Colombia Todd Howland aanwezig was, spraken ook andere slachtoffers van het gewapende conflict uit het departement Choco hun steun uit voor het nieuwe akkoord.

Het nieuwe akkoord, dat werd onderhandeld nadat de bevolking op 2 oktober een eerste akkoord in een referendum verwierp, bevat ook voorstellen van de tegenstanders van dat eerste akkoord. Die waren vooral tegen het verdrag gekant omdat erin was opgenomen dat de guerrilleros niet gestraft worden voor het geweld tijdens het conflict en dat de guerrillabeweging wordt omgevormd tot een wettelijke politieke beweging.

"Elke dag die voorbijgaat is een bedreiging", aldus Leyner Palacios, die de slachtoffers van het bloedbad in Bojaya representeert. In 2002 kwamen daar meer dan 100 mensen om het leven bij een aanval op een kerk.

Andere slachtoffers van het conflict hebben zich dat weer gekeerd tegen het nieuwe akkoord, omdat nog steeds opgenomen is dat guerilleros die zware misdaden hebben begaan in de politiek kunnen gaan.

Het akkoord moet een einde maken aan een conflict dat meer dan 50 jaar geduurd heeft tussen de regering, rechtse paramilitairen en linkse guerillastrijders, waarbij meer dan 220.000 mensen om het leven kwamen en miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Bron: Belga