Betoging tegen Erdogan aan de gang in Brussel

Betoging tegen Erdogan aan de gang in Brussel

De Turkse oppositie komt vandaag in Brussel op straat tegen de “dictatuur” en het “facisme” van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, na een oproep van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP en de Brusselse Koerdische organisatie NavBel. De stad Brussel verwacht tienduizend manifestanten. De betoging gaat uit van de pro-Koerdische HDP, maar ook deelorganisaties van die partij en de alevitische, Armeense en Assyrische minderheidsgroepen nemen deel. Er is ook een delegatie van N-VA aanwezig, met onder meer Europarlementslid Mark Demesmaeker en senator Pol Van Den Driessche.

De demonstranten protesteren niet alleen tegen het Turkse staatshoofd, maar klagen ook de “slappe en angstige houding van de EU en haar lidstaten” aan, aldus NavBel. De organisatie hoopt dat ook veel Belgen zich bij de betoging komen aansluiten.

De manifestatie komt er daags nadat president Erdogan ons land “een belangrijk centrum” voor aanhangers van de verboden Koerdische beweging PKK noemde, maar werd al vroeger aangekondigd.

De betogers verzamelen rond deze tijd aan het Brusselse Noordstation. Om 11 uur gaat het richting Europese wijk, waar enkele toespraken gepland staan. Het einde van de betoging is voorzien rond 16 uur. Mobiris waarschuwt tot die tijd voor verkeershinder op de kleine ring en in de omgeving van de Europese wijk.

bron: Belga