Ariane-5 draagraket met vier Galileo-satellieten gelanceerd

Van op de basis Kourou in Frans-Guyana is donderdag een Ariane-5 ES draagraket gelanceerd die vier Europese Galileo-navigatiesystemen tegelijkertijd in de ruimte moet afzetten. Dat was rechtstreeks op Arianespace TV te zien. De Europese superraket vertrok om 14.06 uur Belgische tijd voor een missie die een primeur is voor het Europese Ruimtevaartbureau ESA en de Europese Unie. De Ariane-5 neemt immers voor het eerst vier satellieten tegelijk mee voor het satellietnavigatiesysteem dat beiden aan het uitbouwen zijn.

Voorheen zijn voor de ontplooiïng van Galileo lichtere Russische Sojoez-draagraketten ingezet. Die kunnen slechts twee Galileo’s meenemen. De nuttige lading woog donderdag ongeveer 3,3 ton, zegt raketoperator Arianespace. De satellieten zijn door OHB in Bremen gebouwd, met payloads van het Britse Surrey Satellite Technology Systems.

Het zal iets minder dan vier uur duren eer de vier kunstmanen zijn uitgezet, in een cirkelvormige baan op een hoogte van 22.900 km met een inclinatie van 54,57 graden ten opzichte van de evenaar.

Indien de missie lukt, zullen er achttien Galileo-satellieten in de ruimte zijn. Tegen 2020 moeten het er in totaal dertig zijn, terwijl er voor uitbating minstens 24 nodig zijn. Acht van de volgende exemplaren gaan ook met een Ariane-5 de ruimte in, met name in 2017 en 2018.

Het was de zesde vlucht van een Ariane en de negende voor Arianespace dit jaar, alsmede de 54ste keer dat een Ariane voor zijn ontwikkelaar ESA vloog.

bron: Belga