Noorwegen vreest totalitaire politie-uniformen

Uniform
Foto Politie Noorwegen

Een voorstel voor een nieuw politie-uniform is genadeloos afgeschoten in Noorwegen. De Scandinaviërs vergelijken de ongelukkige outfits met die van inwoners van een totalitaire staat of schurken in sciencefictionfilms.

De Noorse politiedienst begon deze week proeven met een grijsgroen uniform. Dat kleurenpalet is gekozen zodat de agenten minder opvallen in grote groepen. Zonder een oordeel te vellen over de doeltreffendheid, schoot de Fashion Police van Aftenposten het pak af.

Het artikel van Aftenpost weekte ook heel wat reacties los op Facebook. Weinig complimenterende vergelijkingen waren schering en inslag. Sommige beweren dat agenten er met de outfit eruit zien als straatvegers, andere zien gelijkenissen met een doorsnee Noord-Koreaanse tenue. Ook de gelijkenissen tussen het uniform en de garderobe van de schurken in ‘Star Wars’ zijn aangehaald.

Proefproject

De Noorse politie sust de gemoederen. De outfits worden momenteel nog uitgetest en het ontwerp moet nog gefinaliseerd worden. Dat is een proces dat twee jaar in beslag zal nemen. Bovendien zullen de pakken enkel gebruikt worden tijdens training. Agenten op straat zullen in het vertrouwde blauw blijven rondlopen.