Het Nieuwsblad en Joy Anna Thielemans in de clinch

Joy Anna Thielemans
Belga / J. Roosens

Joy Anna Thielemans plaatste gisteren een bericht op Twitter waaruit bleek dat ze slachtoffer was geworden van cybercriminelen. Die zouden haar intieme foto’s die niet voor het publiek bestemd zijn, toegestuurd hebben. Het Nieuwsblad bracht verslag uit, maar later bleek het verhaal verzonnen te zijn.

Thielemans bracht het publiek op de hoogte via Twitter, met de woorden “What the actual fuck?! Net binnengekregen via Snapchat. Foto’s die nooit online hadden mogen staan”. Het Nieuwsblad pikte het verhaal op en plaatste een groot artikel op haar website. Een paar uur later liet de actrice weten dat het een stunt betrof, waarop ze de krant ervan beschuldigde op sensatie belust te zijn. Ook over de mensen die het zogezegde filmpje bekeken hadden, had ze geen goed woord over. Die maakten haar naar eigen zeggen ‘misselijk’. Later op de avond deed ze haar verhaal bij Van Gils & gasten.

Iets wat op de redactie van Het Nieuwsblad duidelijk in het verkeerde keelgat schoot. In een open brief, die te lezen is op hun website, maakte de krant duidelijk niet akkoord te zijn met de uitspraken van de ‘Thuis’-actrice.

“Beweer nu niet dat we in de fout zijn gegaan, door je foto’s en je video te tonen, want dat is niet correct”, klinkt het in de open brief. De redactie benadrukt dat ze de foto’s eerder al toegestuurd gekregen hadden, maar dat ze toen besloten hadden er niets mee te doen. “Wij doen niet mee aan het delen van gelekte foto’s van Vlamingen, of ze nu in the picture staan zoals jij of niet”, aldus Het Nieuwsblad.

Met de stunt probeerde de actrice om aandacht te vestigen op de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Het thema dit jaar luidt ‘respectvolle relaties tussen man en vrouw’. Het delen van intieme foto’s van (ex-)vriendinnen past niet in dit plaatje.