Washington verwerpt rapport over vermeende oorlogsdaden in Afghanistan

Washington verwerpt rapport over vermeende oorlogsdaden in Afghanistan
Washington verwerpt rapport over vermeende oorlogsdaden in Afghanistan

De VS hebben dinsdag de voorlopige resultaten verworpen van het Internationaal Strafhof (ICC) over vermeende oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger en de CIA-agenten in de jaren 2000 in Afghanistan. “Wij geloven niet dat de toetsing of het onderzoek van het Internationaal Strafhof naar de daden van het Amerikaanse personeel in Afghanistan gerechtvaardigd of passend is”, zo zei Elizabeth Trudeau, de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
“We beschikken over een sterk nationaal onderzoeks- en verantwoordelijkheidssysteem, dat even goed is als in eender welk land ter wereld”, aldus Trudeau, die eraan herinnerde dat de VS het Statuut van Rome, het stichtingsverdrag van het ICC, niet ondertekende.
Trudeau benadrukte ook nog dat de Verenigde Staten regelmatig onderzoeken voeren naar hun militairen en agenten, en diegenen die zich schuldig maakten aan misdaden voor het gerecht brengen.
Volgens Fatou Bensouda, aanklager van het Internationaal Strafhof, hebben het Amerikaanse leger en de CIA in 2003 en 2004 mogelijk oorlogsmisdaden gepleegd in Afghanistan door gevangenen te folteren. Het is Bensouda die nu moet beslissen of ze zal vragen om een onderzoek te openen.
Bij de voorstelling maandagavond van de resultaten van het uitgebreid voorbereidend onderzoek over de wreedheden die vanaf mei 2003 begaan werden, zei Bensouda dat er redenen waren om aan te nemen dat de leden van het Amerikaanse leger, de CIA, de Afghaanse regeringstroepen en de taliban en hun bondgenoten oorlogsmisdaden hebben gepleegd.

Bron: Belga