Tegen begin 2017 veiligheidspoortjes in hst-stations

Tegen begin 2017 veiligheidspoortjes in hst-stations

Tegen begin volgend jaar moeten er veiligheidspoortjes staan in de treinstations Brussel-Zuid, Antwerpen en Luik. Securail-agenten zullen er reizigers en hun bagage kunnen controleren. Dat heeft minister van Mobiliteit François Bellot geantwoord op een schriftelijke vraag van MR-Kamerlid Philippe Pivin. Sinds de heropening van het treinstation van Brussels Airport na de aanslagen van 22 maart, worden treinreizigers en hun bagage er gecontroleerd. Er zijn sindsdien ook al plannen voor gelijkaardige controles in de hst-stations Brussel-Zuid, Antwerpen en Luik.

Volgens Bellot zouden de veiligheidspoortjes in de drie stations er “tegen begin 2017” moeten zijn. Hij herhaalt dat het niet de bedoeling is om alle reizigers te gaan controleren. Hij spreekt van controlesystemen “die niet systematisch, maar al naargelang de risico’s, en ook willekeurig worden ingezet”.

De minister voegt nog toe dat de controles zullen worden uitgevoerd door agenten van Securail. “De concrete rol van de politie moet nog preciezer worden gedefinieerd, maar het is duidelijk dat Securail zijn opdrachten moet kunnen uitvoeren in voldoende veilige omstandigheden”, voegt hij toe.

De poortjes zouden, naargelang het station, worden geïnstalleerd aan de toegang tot de perrons of tot de zones voor internationaal verkeer.

Er werd eerder al 17 miljoen euro vrijgemaakt voor de aankoop van het materiaal en de aanwerving van het noodzakelijke personeel om de controles uit te voeren. Er was eerder sprake van dat er bij Securail tot honderd extra mensen aan de slag zouden kunnen gaan.

bron: Belga