Pleegzorg Vlaanderen zoekt gezinnen om broers en zussen samen op te vangen

Pleegzorg Vlaanderen zoekt gezinnen om broers en zussen samen op te vangen

Bijna 130 broers en zussen in een moeilijke thuissituatie vinden geen pleeggezin om hen samen op te vangen. Dat meldt Pleegzorg Vlaanderen, dat in het kader van de Week van de Pleegzorg een oproep lanceert naar potentiële pleegouders om meerdere kinderen uit hetzelfde gezin tegelijk op te vangen. Vandaag worden 5.616 kinderen en jongeren in een moeilijke thuissituatie, of volwassenen met een beperking, voor korte of lange tijd opgevangen in een Vlaams pleeggezin. Momenteel telt Vlaanderen 4.177 pleeggezinnen, een stijging met 7 procent in vergelijking met vorig jaar. “Maar pleeggezinnen blijven nodig, vooral gezinnen die broertjes en zusjes samen willen opvangen”, zegt Niels Heselmans, woordvoerder van Pleegzorg Vlaanderen.

Momenteel is Pleegzorg Vlaanderen voor 257 kinderen op zoek naar een plek in een pleeggezin. Bijna de helft van hen (127) zijn broers en zussen, die de organisatie bij voorkeur samen wil opvangen. “Het gaat vaak om kinderen die al heftige gebeurtenissen hebben meegemaakt. Wanneer ze samen in een pleeggezin terecht kunnen, zien we dat kinderen zich kunnen optrekken aan elkaar”, verduidelijkt Heselmans.

Tijdens deze Week van de Pleegzorg organiseert Pleegzorg Vlaanderen infosessies over pleegouderschap in onder meer Hasselt, Turnhout, Antwerpen en Oudenaarde.

bron: Belga