Peeters kritisch voor Van Overtveldt: "Chaos en onzekerheid zijn nu maximaal"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan de Hoge Raad van Financiën (HRF) een advies heeft gevraagd over een voorstel voor een lagere vennootschapsbelasting, is vicepremier Kris Peeters (CD&V) in het verkeerde keelgat geschoten. "Ik betreur dat de chaos en onzekerheid nu maximaal zijn", zei hij vandaag in De Ochtend. Gisteren raakte al bekend dat Van Overtveldt zelf het initiatief heeft genomen om het rapport te vragen. De conclusie is dat een verlaging van het belastingtarief voor grote bedrijven van 33,99 naar 25 procent en voor kmo's naar 20 procent haalbaar is, zonder dat dat iets kost aan de begroting, mits de door Van Overtveldt voorgestelde compensaties worden doorgevoerd. CD&V'ers reageerden off the record al kritisch omdat de minister van Financiën op eigen houtje "een gecoördineerd advies vroeg over de hervorming van de vennootschapsbelasting en voor de meerwaardebelasting". Zo'n meerwaardebelasting is zoals bekend een stokpaardje van CD&V en wordt door de partij als onontbeerlijk beschouwd om de verlaging van de vennootschapsbelasting budgetneutraal te houden.

In zijn radio-interview zegt CD&V-boegbeeld Kris Peeters te betreuren dat "de chaos en de onzekerheid nu maximaal zijn". "Eind augustus heeft mijn collega Johan Van Overtveldt een voorstel (voor een hervorming van de vennootschapsbelasting) neergelegd met voorstellen wat tarieven en bepaalde aftrekken betreft. Wij hebben daar in de regering over gesproken, er zijn een aantal lijnen getrokken. Nu blijkt dat de minister van Financiën een ánder voorstel heeft overgemaakt aan de HRF, die daar dan zijn reactie op gegeven heeft", klonk het geërgerd.

Peeters gaat ervan uit dat premier Charles Michel de werkzaamheden rond de vennootschapsbelasting, de meerwaardebelasting en het stimuleren van aandelenbezit, zoals gevraagd door Open Vld, zal coördineren. Afgelopen zondag zei Michel nog dat de vier regeringspartijen de drie dossiers niet formeel aan elkaar koppelen, maar wat CD&V betreft is dat zeer duidelijk wél het geval. "De vennootschapsbelasting wordt gekoppeld (aan) de meerwaardebelasting, ook in zijn State of the Union heeft dat premier dat duidelijk gezegd", aldus Peeters. "Wat mij uitermate interesseert, is rechtvaardige fiscaliteit. En als men de vennootschapsbelasting verlaagt, waar ik voorstander van ben, moet men ook iets doen aan die rechtvaardige fiscaliteit."

bron: Belga