Oppositie vernietigend voor begrotingsrapport

Oppositie vernietigend voor begrotingsrapport

Oppositiepartijen sp.a en Groen reageren scherp op het begrotingswerk van de federale regering na de onvoldoende van de Europese Commissie. “Een regelrechte blamage voor deze regering”, vindt Kamerlid Karin Temmerman (sp.a), terwijl Kristof Calvo (Groen) het over “ronduit gênant geklungel” van minister van Financiën Johan “Van Overtveldt en co” heeft. Het zit beide partijen hoog dat de regering al twee jaar lang inspanningen vraagt aan de bevolking, maar dat de rekening “keer op keer” niet klopt. “Waar is het geld van de mensen naartoe?”, vraagt Temmerman. “Dit is een regelrechte blamage voor deze regering. Het begrotingswerk zou een van de paradepaardjes van deze regering worden, zo zei men bij aanvang van deze legislatuur”. Ze laakt dat we, in ruil voor de “zware inspanningen” die de regering aan de bevolking oplegt, een begroting op orde zouden krijgen. “Wat blijkt? Het is opnieuw een dikke buis.”

Ecolo-Groen is dan weer niet verbaasd over de onvoldoende die de Europese Commissie geeft aan de begroting van de regering-Michel. “België is opnieuw een zorgenkindje in Europa. Het geklungel van Van Overtveldt (N-VA) en co wordt ronduit gênant. De inkomsten draaien in de soep en men weigert koppig een eerlijke bijdrage te vragen van de grootste vermogens”, stelt fractieleider Calvo.

Calvo noemt het “wrang”. “Keer op keer blijkt dat de rekening van deze regering niet klopt. Keer op keer wordt dan nadien de nieuwe inspanning bij dezelfde mensen gelegd. Veel facturen, weinig investeringen, en toch grote tekorten. Dit is het resultaat van een fout recept: een beleid dat te veel investeert in winsten en dividenden en te weinig in mensen en de reële economie. Als Michel nu niet grondig bijstuurt, gaat dit blijven duren.”

Het groene parlementslid herhaalt zijn pleidooi voor fiscale rechtvaardigheid. “Het is vijf voor twaalf”, besluit Calvo.

bron: Belga