Ook Britse oorlogswrakken “geschonden” in Indonesië

In de Javazee in Indonesië zijn de wrakken “geschonden” van Britse oorlogsschepen die zijn gezonken tijdens een zeeslag in de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie woensdag. Dinsdag meldde de Nederlandse minister van Defensie al dat er drie Nederlandse oorlogswrakken waren verdwenen. Vermoedelijk werden ze illegaal geborgen om het metaal door te verkopen. “De Britse regering is ontdaan dat ze te weten is gekomen dat schepen van de Britse marine klaarblijkelijk illegaal zijn geschroot”, zegt een woordvoerder van Defensie. “De regering heeft de Indonesische autoriteiten gecontacteerd om haar diepe bezorgdheid te uiten en een onderzoek te vragen” en om te vermijden dat de wrakken, die menselijke resten bevatten, nog verder worden “geschonden”.
Om hoeveel schepen het precies gaat, is niet duidelijk. Volgens de Britse krant The Guardian zijn het er drie en zou ook nog een Amerikaanse onderzeeër illegaal zijn geborgen.
Dinsdag raakte ook al bekend dat op de bodem van de Javazee meerdere Nederlandse oorlogsgraven zijn verdwenen. Het gaat om de wrakken van de kruisers Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java en een groot deel van de torpedobootjager Hr.Ms. Kortenaer, zo blijkt uit informatie van de Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis. De schepen vergingen op 27 februari 1942 tijdens de Slag om de Javazee in de oorlog met Japan. De verdwijning kwam eerder dit jaar aan het licht tijdens een duikexpeditie. Het was de bedoeling om op 27 februari volgend jaar een plaquette te plaatsen bij de schepen met het oog op de 75ste herdenking.
Volgens lokale vissers werden de wrakken versleept naar de haven van Soerabaja, in de provincie Oost-Java. Daar werden ze tot schroot verwerkt om het metaal te recupereren.

Bron: Belga