Ongeveer 600 mensen luisteren naar debat met Jean-Claude Juncker in Sankt Vith

Ongeveer 600 mensen luisteren naar debat met Jean-Claude Juncker in Sankt Vith

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, was dinsdagavond in Sankt Vith ter gelegenheid van het feest van de Duitstalige Gemeenschap. Daar kwamen bijna 600 toeschouwers op af, waarvan enkelen van de gelegenheid gebruik maakten om hun vragen te stellen aan de Luxemburger. Aan bod kwamen verschillende onderwerpen, zoals de vluchtelingencrisis, de solidariteit van de verschillende landen, de brexit en het CETA-verdrag.
Over de vluchtelingencrisis werden verschillende vragen gesteld, en Juncker gaf aan te betreuren dat de meeste vluchtelingen naar Duitsland willen gaan. “Europa moet hen opvangen, maar de vluchtelingen moeten bereid zijn te gaan waar we plaats maakten voor hen.” Daarop gaf Juncker een voorbeeld: “Luxemburg stond klaar om 53 vluchtelingen die in Griekenland waren aangekomen toe te laten. Op het moment dat ze het vliegtuig naar Luxemburg moesten nemen, was niemand kandidaat”, aldus Juncker, die toevoegde dat de vluchtelingen wel aan boord gingen toen ze hoorden dat Duitsland een buurland van Luxemburg is.
Als het over CETA ging herinnerde de commissievoorzitter eraan dat er vele akkoorden werden getekend met andere landen, zoals Vietnam, zonder dat daarover vragen werden gesteld. “Dit verdrag met Canada zal banen en groei creëren”, verzekerde Juncker, die zei dat Europa net als de Amerikanen zijn industrieën moet verdedigen. Daarnaast toonde Juncker zich ook een voorstander van een Europees leger. “De Amerikanen zijn niet bereid om Europa te verdedigen”, zo klonk het.
Toen Oliver Paasch, de minister-president van de Duitstalige gemeenschap, het onderwerp van de bezuinigingspolitiek aansneed, benadrukte Juncker dat de Europese Unie sociale programma’s steunt, vooral in Griekenland, dat 35 miljoen euro steun kreeg.

bron: Belga