Om de drie dagen bomalarm in treinstation

Om de drie dagen bomalarm in treinstation

Het aantal bommeldingen en meldingen van verdachte pakketten in treinstations loopt de laatste jaren fors op. Tussen januari en eind juli werden 65 dergelijke meldingen geregistreerd, of ongeveer een om de drie dagen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit François Bellot op een vraag van sp.a-Kamerlid David Geerts. Bellot meldt een sterke stijging sinds vorig jaar. In 2013 en 2014 waren er respectievelijk 38 en 22 meldingen, maar dat aantal liep op tot 51 in 2015. Dit jaar was er al (tot eind juli) 65 keer een bommelding of een melding van een verdacht pakket.

Wanneer er zo’n melding is, wordt de federale spoorwegpolitie verwittigd. “Een officier van bestuurlijke politie neemt dan de beslissing om al dan niet een beroep te doen op de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO), na eerst een aantal controles te hebben uitgevoerd, zoals het bekijken van de camerabeelden”, aldus Bellot.

“Het is belangrijk om het publiek bewust te maken van de gevolgen van dergelijke daden”, vult de minister nog aan. “Niet enkel worden de ordediensten onnodig gemobiliseerd, ze wakkeren in deze moeilijke tijden ook het onveiligheidsgevoel aan en ze verstoren het treinverkeer.” De minister werkt aan een wetsontwerp waarmee agenten van de spoorwegpolitie en Securail zelf administratieve boetes zullen kunnen uitschrijven.

Niet alleen in treinstations worden vaker verdachte pakketten opgemerkt. Eerder bleek al dat de ontmijningsdienst DOVO sinds de aanslagen van 22 maart vaker wordt gecontacteerd voor geïmproviseerde bompakketten die passanten menen op te merken en voor valse bommeldingen.

bron: Belga