Iran zal zich houden aan nucleair akkoord

Iran zal zich houden aan nucleair akkoord
Iran zal zich houden aan nucleair akkoord

Iran zal zich ook onder het Amerikaanse presidentschap van Donald Trump aan de voorwaarden van het nucleaire akkoord houden dat het met de internationale gemeenschap vorig jaar onderhandelde. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani vandaag gezegd. President-elect Trump verkondigde de afgelopen maanden meermaals “het rampzalige akkoord” met Iran te zullen ontmantelen. “We zullen ons deel van de verplichtingen blijven nakomen”, geeft Rohani woensdag aan. De Iraanse president zegt namelijk niet te geloven dat Trump zijn campagnebelofte zal nakomen. “De wereld is niet in handen van één specifiek persoon, noch van één specifieke partij.” Rohani waarschuwt er daarbij wel voor dat de Verenigde Staten Iran niet mogen provoceren.

Het nucleair akkoord met Iran werd in 2015 in Wenen onderhandeld door de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het komt er kort samengevat op neer dat Iran zijn nucleaire capaciteit vermindert in ruil voor de opheffing van de meeste internationale economische sancties. Indien Trump het akkoord naast zich neer zou leggen, zou hem dat heel wat kritiek van de andere onderhandelende partners kunnen opleveren.

Maandag had ook de Europese Unie al te kennen gegeven vastbesloten te zijn het nucleair akkoord verder uit te voeren. Ze riep daarbij ook alle partijen die de tekst mee onderhandelden op om hetzelfde te doen.

Bron: Belga