Frankrijk arresteert vier mannen in zaak verijdelde aanslag in 2015

Frankrijk arresteert vier mannen in zaak verijdelde aanslag in 2015
Frankrijk arresteert vier mannen in zaak verijdelde aanslag in 2015

Vier vermeende medeplichtigen van Sid Ahmed Ghlam, de Algerijnse student die ervan verdacht wordt in 2015 een aanslag te hebben willen plegen op een kerk in Villejuif nabij Parijs, werden dinsdag gearresteerd. De vier mannen, tussen 30 en 39 jaar, worden ervan verdacht “in verschillende mate” logistieke steun te hebben geleverd aan Sid Ahmed Ghlam, zo zeggen bronnen dichtbij het onderzoek.
De student werd in april 2015 gearresteerd. Hij belde zelf de hulpdiensten nadat hij een kogel in het been kreeg. De politie vond in zijn auto en kamer vier kalasjnikovs, twee pistolen en kogelvrije vesten.
Uit de analyse van zijn computergegevens bleek dat de Algerijn, op de zondag waarop hij gearresteerd werd, een aanslag wilde plegen op een kerk in Villejuif, ten zuiden van Parijs. Op dat moment was het drie maanden geleden dat de aanslagen op het satirische tijdschrift Charlie en op de Joodse supermarkt Hyper Cacher werden gepleegd in Parijs.
De vanuit Syrië aangestuurde aanslag mislukte, maar eiste het leven van een jonge vrouw die dood werd teruggevonden in haar wagen.
De 25-jarige Sid Ahmed Ghlam bevestigde aan de onderzoekers dat hij vanuit de Turks-Syrische zone gestuurd werd om een aanslag te plegen, maar ontkent de moord op de jonge vrouw.
Verschillende aanwijzingen wijzen echter op zijn betrokkenheid: het DNA van het slachtoffer werd gevonden op zijn kleding, en uit het ballistisch onderzoek bleek dat de fatale kogel waarschijnlijk met zijn pistool werd afgevuurd.

Bron: Belga