Francken wil Tunesië, Algerije en Marokko op lijst veilige landen

Francken wil Tunesië

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil Tunesië, Algerije en Marokko het statuut van veilige landen geven. De inwoners hebben daardoor nog maar weinig kans op asiel en ze worden sneller teruggestuurd. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag. Landen krijgen de stempel ‘veilig’ als er geen sprake is van vervolging wegens ras, geloof of seksualiteit, martelingen of andere vormen van onmenselijke behandelingen. Op de lijst staan nu: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Georgië, India, Kosovo, Montenegro en Servië. Francken wil er volgend jaar de Maghreb-landen, Moldavië, Senegal en Benin aan toevoegen. Voor die maatregel vraagt hij advies aan het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS).

Het is niet de eerste keer dat de N-VA’er Algerije, Tunesië en Marokko ‘veilig’ wil verklaren. Het CGVS gaf in het verleden een negatief advies, dat Francken volgde.

Of het deze keer wil meegaan in zijn voorstel, is afwachten. Zo wordt gezegd dat het in Marokko en Senegal niet veilig is voor holebi’s en transgenders. Maar Francken wil laten onderzoeken of er voor die categorie een uitzondering kan worden voorzien. Uit elk van de drie Maghreb-landen komen elk jaar een honderdtal asielaanvragen.

Het advies van het CGVS is niet bindend. In juli van dit jaar volgde de regering op aandringen van Francken voor het eerst het CGVS niet door Georgië op de veiligelandenlijst te plaatsen. Volgens mensenrechtenorganisaties focuste de regering te veel op het ontraden van asielaanvragen.

bron: Belga