Ex-hoofdredacteur Björn Soenens wordt vaste VRT-correspondent in VS

Ex-hoofdredacteur Björn Soenens wordt vaste VRT-correspondent in VS

De voormalige hoofdredacteur van VRT Nieuws en Amerika-watcher Björn Soenens wordt vanaf 20 januari de vaste VRT-correspondent in de Verenigde Staten. Dat heeft de nieuwsdienst van de openbare omroep bekendgemaakt in een persbericht. Tom Van de Weghe, die de afgelopen jaren instond voor de verslaggeving vanuit de VS, zal zich nu toeleggen op “langere reportages in binnen- en buitenland”, klinkt het. Van de Weghe was net zoals Stefan Blommaert, de correspondent in China, echter niet meer vast gestationeerd in de VS. Twee jaar geleden besliste de VRT-nieuwsdienst, onder het hoofdredacteurschap van Soenens, om de vaste correspondenten te schrappen en in de plaats daarvan te werken met pop-up correspondenten.

De keuze voor een nieuwe vaste correspondent in New York heeft alles te maken met de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president. “Sinds vorige woensdag zijn de VS een ander land, en is de wereld een andere wereld. Daarom kiezen we ervoor om opnieuw een correspondent ter plaatse te hebben. Als Amerika-watcher is Björn Soenens de aangewezen persoon: hij kent de VS door en door, zowel op politiek vlak als de Amerikaanse samenleving”, laat Liesbet Vrieleman, algemeen directeur VRT Nieuws, optekenen in het persbericht.

Soenens reageert alvast opgetogen. “Voor mij is Amerika altijd het openluchtatelier van God geweest, het woelige laboratorium van de wereld. Ik ben dolblij met deze nieuwe opdracht en aanvaard zeer graag deze taak om de stem, de pen, en het gezicht van de VRT in het snel veranderende Amerika te worden.”

Voorlopig is het niet de bedoeling om opnieuw met vaste correspondenten te werken in andere landen, laat woordvoerder Hans Van Goethem nog weten.

bron: Belga