Erdogan noemt België een “belangrijk centrum voor PKK-aanhangers”

Erdogan noemt België een "belangrijk centrum voor PKK-aanhangers"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft België er vandaag van beschuldigd “een belangrijk centrum” te zijn voor aanhangers van de verboden Koerdische beweging PKK. Dat heeft hij volgens verschillende buitenlandse media verklaard aan reporters van onder meer het persbureau Reuters. Ons land vormt bovendien ook een centrum voor de aanhangers van Fethullah Gülen, zo meent Erdogan nog. Gülen is de Turkse geestelijke die volgens Ankara verantwoordelijk was voor de mislukte staatsgreep van voorbije zomer.

Erdogan, die zijn uitspraken deed vlak voor de start van een bezoek aan Pakistan, gaf daarnaast ook Duitsland een veeg uit de pan. Hij zegt dat hij aan Duitsland documenten heeft bezorgd die aantonen dat er in dat land actief geld wordt ingezameld voor PKK-aanhangers.

Turkije en Koerdische strijders van onder meer PKK liggen al dertig jaar met elkaar in conflict. Het geweld tussen beide kampen heeft in die periode al aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost. Ankara beschuldigt het westen ervan te weinig actie te ondernemen tegen de PKK. Turkije, de EU en de VS bestempelen die Koerdische beweging nochtans als een terreurorganisatie.

bron: Belga