“Democratie is meer dan één persoon”

Democratie is meer dan één persoon
Democratie is meer dan één persoon

In een speech in Athene heeft de Amerikaanse president Barack Obama opnieuw de rest van de wereld gerustgesteld voor het nakende presidentschap van Donald Trump. “De volgende Amerikaanse president en ik kunnen niet sterker van elkaar verschillen. Maar de Amerikaanse democratie is meer dan één persoon”, zei hij. “Mijn kabinet zal er alles aan doen om voor een zo vlot mogelijke overgang te zorgen. Dat is hoe democratie hoort te werken”, herhaalde Obama voorts nog. Hij gaf ook aan dat “de belangrijkste rol in een land niet die van president of premier” is, maar dat “de belangrijkste rol in een land die van de burgers is”.

De Amerikaanse president prees in zijn speech daarnaast Athene als de geboorteplaats van de democratie. “Ik ben hier met enorme dankbaarheid voor alles wat Griekenland heeft betekend voor de mensheid doorheen de eeuwen”, luidde het. “De vlam die hier voor het eerst werd aangestoken, is nooit gestorven en werd door de oprichters van de Verenigde Staten verder aangewakkerd.”

Kritiek op de democratie wees hij van de hand. “Democratie kan erg ingewikkeld zijn. Geloof me. Ik weet het. Ze kan traag, frustrerend, moeilijk en slordig zijn”, zei hij. “Maar ze is beter dan de alternatieven want ze stelt ons in staat om vreedzaam onze meningsverschillen op te lossen en dichter bij onze idealen te geraken.”

Bron: Belga