Chuck Schumer zal als leider van Democraten in Senaat oppositie tegen Trump belichamen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Democraten in de Amerikaanse Senaat hebben Chuck Schumer als hun leider gekozen. Vanaf januari zal hij op die post de oppositie tegen de Republikeinse president Donald Trump leiden. Bernie Sanders, de senator uit Vermont die Hillary Clinton uitdaagde in de voorverkiezingen, is in de leidende ploeg van Schumer opgenomen. De 48 Democraten kozen een ploeg van tien senatoren om de fractie te leiden en een strategie uit te werken voor de periode tot aan de parlementsverkiezingen van november 2018. Behalve Bernie Sanders maakt senatrice Elizabeth Warren, die anti-Wall Street is, deel uit van de ploeg.

Donald Trump zal rekening moeten houden met de Democratische minderheid in de Senaat, die volgens de regels van de instelling stevig obstructie kan voeren. Voor de meeste wetten is een meerderheid van 60 op 100 stemmen vereist, terwijl de Republikeinen vanaf januari slechts 51 of 52 zetels hebben. Een laatste zetel, in Louisiana, wordt op 10 december toegewezen.

Chuck Schumer (65), een New Yorker, is een vooruitstrevend politiek strateeg die compromissen kan sluiten met zijn tegenstanders, maar ook brutale aanvallen kan lanceren om zijn doel te bereiken.

Bron: Belga