CD&V-Europarlementslid haalt uit naar minister Van Overtveldt

CD&V-Europarlementslid haalt uit naar minister Van Overtveldt

Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) kijkt richting minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) als hoofdverantwoordelijke voor het begrotingsrapport dat de federale regering van de Europese Commissie kreeg. “Minister Van Overtveldt ziet er blijkbaar geen graten in de rekening door te schuiven naar diegene die achterkomen”, zegt de EVP’er. “Nu zelf doen wat je jarenlang de socialisten hebt verweten. Faut le faire.” Voor Vandenkendelaere situeert het probleem in de Belgische begroting zich aan de inkomstenzijde, “in de winkel van de minister van Financiën dus”. “Minister Van Overtveldt mag nu staan glunderen met het advies van de Hoge Raad van Financiën over de betaalbaarheid van de beoogde verlaging van de vennootschapsbelasting, maar hij zou veel beter kijken naar wat er vandaag in het laatje komt. En laten we een kat een kat noemen: dat is veel en veel te weinig”, luidt het.

Vandenkendelaere maakt niet geheel onverwacht de sprong naar het voorstel voor een meerwaardeheffing, die zijn partij koppelt aan de verlaging van de vennootschapsbelasting die Van Overtveldt uitdokterde. “Als CD&V vraagt om een rechtvaardige fiscaliteit, doen we dit niet lichtzinnig. We willen altijd praten over betere en eerlijkere belastingen, maar nieuwe maatregelen mogen niet zomaar een gat in de begroting slaan”, waarschuwt de CD&V’er. “Dat is geen rentmeesterschap en eenvoudigweg slechte staatshuishouding. Daarom vind ik het belangrijk dat we blijven hameren op een meerwaardebelasting en passen voor een onduidelijke en, erger nog, onjuiste boekhouding.”

Hij merkt op dat ons land al een paar keer nipt de dans is ontsprongen omdat ook grote lidstaten budgettaire steken lieten vallen. Het zou Vandenkendelaere niet verwonderen mocht het dit keer wel prijs zijn. “Ondanks de roep om flexibiliteit kan de Commissie niet blijven schieten met een leeg geweer. In het geval van België zou een veeg uit de pan niet eens onterecht zijn.”

bron: Belga