België zakt vijf plaatsen in klimaatrangschikking

België zakt vijf plaatsen in klimaatrangschikking
België zakt vijf plaatsen in klimaatrangschikking

België staat op nummer 12 in de jongste uitgave van de “Climate change performance index”. Dat is vijf plaatsen lager dan vorig jaar. De index rangschikt landen volgens hun inspanningen om de klimaatwijziging aan te pakken. Het klassement is bekendgemaakt op de Klimaattop van Marrakesh, Marokko, de zogeheten 22ste Conference of the Parties (COP 22). Eigenlijk staan we op de negende plaats, want de eerste drie plaatsen blijven onbezet, omdat de opstellers van de lijst vinden dat de betrokken landen “onvoldoende inspanningen leveren om een gevaarlijke klimaatverandering te vermijden”.

België behaalt een score van 62,08, wat overeenkomst met de appreciatie “goed”, en steekt zelfs Denemarken voorbij, dat de vorige vijf edities aan de kop stond.

Nu is het Frankrijk dat de lijst aanvoert, gevolgd door Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Gastland Marokko is het enige niet-Europese land dat zich bij de beste tien leerlingen van de klas heeft kunnen voegen.

Basis van de ranglijst is de uitstoot van CO2 en de evolutie ervan in het recente verleden, het beroep op hernieuwbare energie, de energie-efficiëntie en de klimaatpolitiek van publieke overheden op diverse niveaus. De evaluatie gebeurt door 280 experts inzake energie en klimaat. De meesten zijn lid van een milieu-ngo.

Bron: Belga