App laat zwakke weggebruiker toe om zelf ongevallen te registreren

App laat zwakke weggebruiker toe om zelf ongevallen te registreren

Onderzoekers van het Instituut voor Mobiliteit aan de UHasselt willen een beter beeld krijgen van de oorzaken van ongevallen met zwakke weggebruikers. Ze ontwikkelden daarom een app waarop fietsers en voetgangers hun ongevallen kunnen registreren, zo blijkt uit een persbericht van UHasselt. “Slechts vijf procent van de ongevallen met fietsers wordt officieel vastgesteld door de politie”, zegt doctoraatsstudente Tanja Kidholm Osmann Madsen. Ze is verbonden aan de Deense universiteit van Aalborg, maar verblijft momenteel aan de UHasselt voor het project. “We missen belangrijke informatie om de verkeersveiligheid van deze zwakke weggebruikers te verbeteren.”

De app en webpagina SafeVRU, die ontwikkeld werden binnen een Europees project, kunnen de onderzoekers meer informatie geven over het waar en hoe van die (bijna-)ongevallen. De voetgangers, fietsers en bromfietsers vullen één keer per maand een vragenlijst in, met vragen als de locatie, datum en tijdstip van het ongeval, wat er precies gebeurde en wie erbij betrokken was.

Het vragenlijstsysteem wordt momenteel getest door gebruikers in België, Denemarken, Spanje en Zweden. “Afhankelijk van hun voorkeur kunnen de deelnemers naar de webpagina surfen of de app gebruiken om een ongeval te rapporteren aan een centrale databank”, aldus Tanja Kidholm Osmann Madsen.

In een volgende fase van het project wordt nog een functie toegevoegd waarmee de gebruikers ongevallen met behulp van de bewegingssensor van hun smartphone automatisch kunnen detecteren en vastleggen. Die functie is momenteel in ontwikkeling aan de Hasseltse universiteit.

bron: Belga