‘Post-truth' is woord van het jaar

Het internationaal woord van het jaar is ‘post-truth'. Dat heeft de Britse woordenboekuitgever Oxford Dictionaries bekendgemaakt. ‘Brexiteer' moest nipt de duimen leggen.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Het woord wordt bij ons niet vaak gebruikt, maar zou volgens Oxford Dictionaries "een van de meest bepalende woorden van onze tijd" kunnen worden. Met de verkiezing van Donald Trump als Amerikaanse president is het erg actueel. ‘Post-truth politics' is immers politiek waarbij emotionele argumentatie belangrijker is dan de waarheid en waarbij leugens en valse nieuwsberichten hoogtij vieren.

Andere woorden die kans maakten zijn ‘Brexiteer', iemand die voorstander is van een Brexit, ‘coulrophobia', de irrationele angst voor clowns en ‘alt-right', een nieuwe extreem-rechtse beweging die vooral online actief is. Vorig jaar verraste de woordenboekuitgever door de smiley met vreugdetranen te verkiezen tot internationaal woord van het jaar. Het woord van het jaar is niet alleen een veelgebruikt woord, maar moet een maatschappelijke trend weergeven.

De shortlist

Adulting: het gedrag van een verantwoordelijke volwassene vertonen

Alt-right: een extreem-rechtse beweging die vaak online actief is

Brexiteer: iemand die wil dat Groot-Brittannië de EU verlaat

Chatbot: een computerprogramma dat chatgesprekken voert met mensen

Coulrophobia: een irrationele angst voor clowns

Glass cliff: het fenomeen waarbij vrouwen vaak hoge functies bereiken in crisistijden

Hygge: een woord voor typisch Deense gezelligheid

Latinx: een genderneutrale term voor een Latino of Latina

Woke: straattaal, alert zijn voor onrechtvaardigheid en racisme