Macron wil president worden

De Franse oud-minister Emmanuel Macron stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Hij is erg populair maar moet het op zijn eentje zien te rooien.

De 38-jarige Macron (foto) was veruit de populairste minister in de regering-Valls toen hij zijn ambt in augustus neerlegde. Hij stapte uit de PS en stichtte zijn eigen beweging, ‘En marche!’. Toen al was duidelijk dat die démarche een eerste stap was naar de presidentsverkiezingen van april 2017.

Gisteren maakte hij op een persconferentie zijn kandidatuur bekend. "Ons politiek systeem is geblokkeerd", klonk het. "De politieke instellingen en de manier van denken van de politici verlammen ons in onze mogelijkheden om vooruit te gaan."

Populair

De voormalige minister van Economie is populair bij de bevolking. In een peiling van Libération van vorige maand zien 36% van de Fransen in hem een goede president. Hij moet enkel Alain Juppé (Les Républicains, 47%) laten voorgaan. Macron laat onder andere Marine Le Pen (FN, 28%), Nicolas Sarkozy (Les Républicains, 24%) en zijn leermeester en de huidige president François Hollande (PS, 16%) achter zich.

Geen netwerk

Macron heeft echter nog geen groot politiek netwerk, zal financiering en een campagneteam moeten zoeken en heeft 500 handtekeningen van verkozenen nodig. Het is in de recente geschiedenis van de Franse republiek dan ook nog nooit gebeurd dat een onafhankelijke kandidaat het haalt.

Alternatief

Met ‘En marche!’ profileert hij zich als alternatief voor wie de traditionele partijen beu is. "Ik wil niet de rechtse kiezers samenbrengen of de linkse kiezers samenbrengen, ik wil alle Fransen samenbrengen", zei hij. De jonge politicus combineert socialistische recepten met liberale programmapunten.

Zowel links als rechts moeten nog voorverkiezingen houden. De voorverkiezingen van rechts starten deze zondag. Oud-premier Alain Juppé lijkt het daar te zullen halen. Ook de extreem-rechtse politica Marine Le Pen heeft goede kaarten voor de presidentsverkiezingen van 2017.