FIFA wil videorefs op WK in Rusland

AFP / J. Lampen

Hoewel de testfase nog maar net is ingezet, hoopt FIFA-voorzitter Gianni Infantino dat de scheidsrechters op het WK van 2018 in Rusland hulp zullen krijgen van videobeelden. «Ik wil vermijden dat ze grove fouten begaan.»

Het hoofd van de wereldvoetbalbond deed zijn uitspraken na het vrienschappelijke duel tussen Italië en Duitsland. Daarin werd dinsdagavond het zogenoemde VAR-systeem uitgetest, wat staat voor Video Assistant Referees.

Na de oefenmatch tussen Italië en Frankrijk in september was het nog maar de tweede interland waarin de scheidsrechter werd bijgestaan door een video-assistent.

Hoewel de match tussen de Squadra en de Mannschaft op een bloedeloze 0-0 eindigde, waren de reacties na afloop overwegend positief. Namens de FIFA toonde met name Infantino zich erg lovend over het experiment.

“Nog niet perfect”

«Het systeem is nog niet perfect», beseft de Zwitser, «maar er zijn toch al een paar incidenten geweest waarbij de videoscheidsrechter de hoofdscheidsrechter heeft kunnen helpen door zijn beslissingen te bevestigen.»

Infantino heeft de hoop niet opgeborgen om de videorefs binnen afzienbare tijd ook in officiële interlands in te zetten. Als deadline mikt hij op het WK van 2018 in Rusland, al wordt dat krap.

«Het WK is het belangrijkste tornooi en we willen vermijden dat scheidsrechters daar grove fouten begaan», zegt de FIFA-voorzitter. «Daarom werken we aan een manier om hen te helpen.»

WK voor clubs

In officiële wedstrijden wordt het VAR-systeem voorlopig enkel in Nederland toegepast. Bij onze noorderburen loopt een testfase in de Beker. Internationaal volgt er volgende maand nog een test op het WK voor clubs.

Pas als alle tests achter de rug zijn en de evaluatie positief uitvalt, wil de FIFA de knoop definitief doorhakken. Voor het WK in Rusland wordt het dus sowieso krap, al houdt Infantino er de moed in. «Ik hoop echt dat we in Rusland videorefs zullen zien.»