Snowden waarschuwt: “Willekeurige spionage zal toenemen onder Trump”

Foto Wikipedia

Amerikanen moeten er rekening mee houden dat ze meer bespioneerd zullen worden nu Donald Trump verkozen is. Dat stelt klokkenluider Edward Snowden in een videogesprek met de universiteit van Buenos Aires. 

Snowden die zelf ondergedoken leeft na het onthullen van spionagepraktijken, maakt zich zorgen over een nieuwe regering onder leiding van Trump. Hij stelt dat deze heel andere waarden zal aanhangen en vraagt zich af in welke mate het beleid zal veranderen. Hij vreest onder meer dat Trump de beloftes van de Amerikaanse regering in 2013 om geen willekeurige spionage meer uit te voeren wel eens met de voeten zal treden.

Ook hekelde hij de manier waarop de regering tegenwoordig het vertrouwen van het volk verdient. “We glijden af van een open regering, waarvan de mensen weten wat ze doet naar één die gebaseerd is op persoonlijkheden en waarvan de mensen hopen dat ze het juiste doet”, aldus Snowden.

Voor Snowden zelf zou de toenadering tussen Trump en Russisch president Poetin slecht kunnen uitvallen. Als de relaties tussen de twee landen verbetert, is de kans groot dat hij overgeleverd wordt aan Amerika.