VW sluit in VS deal over fiksen zwaardere diesels

door
Belga
Leestijd 1 min.

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten naar verluidt weer een belangrijke stap gezet in de afwikkeling van het sjoemelsoftwareschandaal. De Duitse autobouwer is met Amerikaanse milieutoezichthouders nu ook een oplossing overeengekomen voor circa 80.000 vervuilende diesels met een 3.0 litermotor. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden. Het gaat om de wat zwaardere auto's van de merken Audi, Volkswagen en Porsche. 60.000 van de betrokken wagens krijgen een software-update. De rest wordt teruggekocht, zeggen de bronnen die nog geen financiële details over de bijkomende compensatie konden melden.

Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor sjoemeldiesels met een 2.0 liter motor. Daar is het bedrijf al vele miljarden aan kwijt. Volkswagen raakte vorig jaar in opspraak toen bleek dat het jaren gesjoemeld had met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg waren.

De hele kwestie is voor de autogigant uit Wolfsburg nog allerminst klaar. Zo moet deze nieuwe deal nog door de rechter worden goedgekeurd. Ook loopt er een strafrechtelijk onderzoek in de VS en het bedrijf kampt nog met talloze schadeclaims, onder meer van boze beleggers.

bron: Belga