Vandeurzen stelt nieuwe toelage voor personen met handicap voor

Vandeurzen stelt nieuwe toelage voor personen met handicap voor

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) heeft in het Limburgse Beringen een nieuwe toelage voor personen met handicap voorgesteld. De nieuwe tegemoetkoming bedraagt 300 euro per maand en is bedoeld voor mensen die al enige tijd op de wachtlijst van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap staan. “Wie recht heeft op een basisondersteuningsbudget kan het bedrag ter waarde van 300 euro vrij besteden. Dit is een van de drie pijlers waaruit de Vlaamse sociale bescherming bestaat, naast de zorgverzekering en de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden”, aldus Vandeurzen (CD&V).

Jarenlang was het voor mensen met een beperking een verhaal van alles of niets. Ofwel kreeg je een toelage ofwel helemaal niets. Minister Vandeurzen vond het tijd om dat systeem te doorbreken en stelde het basisondersteuningsbudget voor.

“Iedereen die verzekerd is, een erkende handicap heeft en er recht op heeft, krijgt dat basisondersteuningsbudget automatisch op de rekening gestort. Het is een veel rechtvaardiger systeem”, zegt Vandeurzen. “In september zijn we gestart met de eerste groep die zo’n toelage mag ontvangen, dat zijn 6.200 mensen. In 2016 voorzien we hiervoor 7,5 miljoen euro. In 2017 gaat het over 22,5 miljoen euro.”

In 2017 wordt de groep van mensen met een handicap die recht hebben op een basisondersteuningsbudget uitgebreid. Ook andere groepen krijgen dan recht op een basisondersteuningsbudget om de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

bron: Belga