Trump president-elect – Verenigde Staten moeten “baken van hoop” blijven voor de wereld

Trump president-elect - Verenigde Staten moeten
Trump president-elect - Verenigde Staten moeten "baken van hoop" blijven voor de wereld

De uittredende Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag gezegd dat de Verenigde Staten “een baken van hoop” en de “onmisbare natie” voor de internationale gemeenschap moeten blijven, minder dan een week nadat Donald Trump tot president verkozen werd. Hoewel Trump zich tijdens zijn campagne erg kritisch uitliet over de NAVO, zei Obama dat de Republikein een voorstander is van een sterk bondgenootschap. Dat zou hij duidelijk gemaakt hebben tijdens zijn ontmoeting met Obama, afgelopen donderdag in het Witte Huis.
Obama sprak maandag op een persconferentie in het Witte Huis, aan de vooravond van zijn ‘afscheidstournee’, die hem onder meer naar Griekenland en Duitsland zal brengen. Hij zal de Europese bondgenoten proberen gerust te stellen na de verkiezing van Trump, die voor vele Europese leiders voor bezorgdheid zorgt. “Een boodschap die ik zal kunnen brengen is zijn inzet voor de NAVO en het transatlantische bondgenootschap”, zei Obama daarover. “Deze allianties zijn niet alleen goed voor Europa, ze zijn ook goed voor de Verenigde Staten,” benadrukte hij.
Tegelijk gaf Obama ook toe zijn bezorgdheden te hebben over het presidentschap van Donald Trump. “Tuurlijk heb ik mijn bezorgdheden. Trump en ik zijn het over een heleboel onderwerpen oneens.”

Bron: Belga