Terugkerende ‘foreign fighters’ verontrusten Europa

Terugkerende 'foreign fighters' verontrusten Europa
Terugkerende 'foreign fighters' verontrusten Europa

Een mogelijke versnelling van de terugkeer van Europese ‘foreign fighters’ uit Syrië en Irak baart zorgen. Daarom moeten de oorsprongslanden van deze strijders hun informatie-uitwisseling versterken. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. “Dankzij de vooruitgang die we met de militaire coalitie in Irak en Syrië boeken, zien we dat steden heroverd worden, dat hele provincies heroverd worden, maar tegelijk neemt ook de bezorgdheid toe over de sterkere terugkeer van deze strijders naar onze landen”, zei Reynders dinsdag op een persconferentie in het gezelschap van zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault.

Volgens Reynders moeten België en Frankrijk hun samenwerking en hun informatie-uitwisseling versterken. Niet alleen onderling, maar ook met andere Europese en niet-Europese landen. Federaal procureur Frédéric Van Leeuw zei vorige week al dat de terugkeer van Belgische jihadisten zorgen baart. “Er zijn al mensen die officieel contact hebben opgenomen met de ambassades in een poging terug te kunnen keren. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen”, luidde het.

Ook in Nederland wordt de bedreiging die uitgaat van terugkerende strijders bloedernstig genomen. Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zal het aantal terugkeerders toenemen. Hij verwacht dat als het door IS gestichte kalifaat uiteenvalt, een deel van die terugkeerders de jihadistische beweging in Europa zal versterken en zich op Nederland zal gaan richten.

Volgens de laatste cijfers bevinden zich 272 Belgen “waarschijnlijk in Syrië”. 193 anderen zijn reeds teruggekeerd of hebben een poging ondernomen in Syrië te geraken.

Bron: Belga