Plan-Van Overtveldt slaat geen gat in begroting

Plan-Van Overtveldt slaat geen gat in begroting

Het plan van minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), om de vennootschapsbelasting te verlagen slaat geen gat in de begroting. Tot die conclusie komt de Hoge Raad van Financiën (HRF) in een rapport waarover De Tijd vandaag bericht. Van Overtveldt nam zelf het initiatief om het rapport te vragen. De N-VA’er heeft altijd benadrukt dat zijn plannen budgettair kloppen, maar CD&V trok dat in twijfel.

De fiscale waakhond gaat ervan uit dat een verlaging van het belastingtarief voor grote bedrijven van 33,99 naar 25 procent en voor kmo’s naar 20 procent haalbaar is zonder dat dat iets kost aan de begroting. Op voorwaarde dat de door Van Overtveldt voorgestelde compensaties worden doorgevoerd. De belangrijkste is de afschaffing van de notionele intrestaftrek, het belastingvoordeel voor bedrijven met veel eigen vermogen. Zonder de afschaffing daarvan is een verlaging naar 25 procent niet mogelijk, oordeelt de HRF.

Bij CD&V zijn ze niet te spreken over de demarche van Van Overtveldt. “In de regering is afgesproken dat de premier een gecoördineerd advies zou vragen over de hervorming van de vennootschapsbelasting en voor de meerwaardebelasting”, klinkt het. Om die reden nam CD&V nog geen initiatief om een advies te vragen over de invoering van een meerwaardebelasting.

bron: Belga