"Perverse effecten globalisering niet bestrijden met muren op te trekken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

We kunnen de perverse effecten van de globalisering niet bestrijden door op onszelf terug te plooien en ons achter muren terug te trekken. Die oproep lanceerde premier Charles Michel dinsdag in het parlement naar aanleiding van Koningsdag. "Zich opsluiten, dat is verarmen. Niet alleen economisch, maar ook sociaal en menselijk", aldus de eerste minister. Na het Te Deum in de voormiddag trok de koninklijke familie - koning Albert II en koningin Paola, prinses Astrid en prins Lorenz, en prins Laurent - traditiegetrouw richting het parlement voor de burgerlijke viering van Koningsdag. Die vond voor het eerst plaats in de plenaire zaal van de Senaat. Van de federale regering was vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) de enige Vlaamse vertegenwoordiger. De Vlaamse en Brusselse regeringen bleven helemaal afwezig.

Het thema van de bijeenkomst was dit jaar "Leven in een geglobaliseerde wereld". De diverse sprekers stonden stil bij de voordelen die de globalisering heeft teweeg gebracht, zonder de negatieve gevolgen over het hoofd te zien. Zo stond premier Michel stil bij "de soms brutale en onmenselijke delocalisaties" van bedrijven en fenomenen als deloyale concurrentie. "Ons land en onze werknemers hebben daar al vaak de dramatische gevolgen van ondergaan", zei Michel.

Het brutale banenverlies is voor vele burgers het "meest zichtbare en verwerpelijke gezicht van een mondialisering", ging de premier voort. En van daaruit groeit de verleiding om de globalisering in haar geheel af te wijzen. "Om die reden zijn de fiscaliteit en de herverdeling van de belastingen grote uitdagingen. Ze moeten volgens mij zelfs de hefbomen zijn om de globalisering evenwichtiger te maken", luidde het.

bron: Belga